Partel tillbaka i lokal ägo

Pargas Telefon Ab – Paraisten Puhelin Oy, mer känt som Partel, återgick torsdagen den 22.06.17 i lokal ägo, då Vakka-Suomen Puhelin (VSP) avstod från sin andel.

Bakgrund

Telebranschen har genomlevt ett ordentligt brytningsskede de senaste två årtiondena. Stort intresse har under flera års tid visats för operatörernas aktier, aktier har köpts upp och sålts vidare i allt större utsträckning och största delen av de lokala telefonbolagen har övergått i större operatörers ägo. Senast skedde detta då Anvia togs över av Elisa.

Intresse har funnits även för Partels aktier redan en längre tid. Rädslan för att den lokala verksamheten skulle övergå till en stor operatör och att investeringen i den nödvändiga fiber-infran skulle avta ökade oroväckande för ett par år sedan. För att avstyra detta möjliga hot beslöt VSP för två år sedan i gott samråd med Partel att köpa upp aktierna av de två största aktieägarna. VSP blev därmed Partels största ägare med en andel på 17,37% och andelen aktier som bytte ägare uppgick till 57 500 st.

VSP:s affärsverksamhet har därefter utvidgats betydligt, främst inom Contact Center och ICT-branschen, vilka bolaget satsar allt mer av sina resurser på. I och med den nya strategin och i gott samråd med Partel, kom man fram till att det faller sig naturligt att hitta nya lokala ägare till Partels aktier som har som motiv att betjäna de lokala kunderna och därmed garanterar de framtida dataförbindelserna på området. Så blev det och nu är åter aktierna välförankrade i lokal ägo.

De nya lokala ägarna är

  • LokalTapiola Sydkusten Ömsesidigt försäkringsbolag, 27 500 aktier
  • Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet sr, 15 000 aktier
  • Stiftelsen Martha och Albin Löfgrens Kulturfond sr, 7 500 aktier
  • Stiftelsen Martha och Albin Löfgrens Understödsfond sr 7 500 aktier

Framtid

Partel har för dryga tio år sedan beslutat att strategi-enligt investera i utbyggnaden av fiber-infran, eftersom enbart den mobila förbindelsen inte kommer att räcka till för hushållens och företagens framtida behov. Då 5G-tekniken tas i bruk nästa årtionde förutsätts för en pålitlig förbindelse ändå en fast fiberförbindelse inom fastigheten. 5G signalen kan p.g.a. den höga frekvensen inte genomborra väggar och dess bärighet är inte längre än några tiotals meter.

Partel har byggt ut fiber-infra i nästan hela Pargas centrum-område och investerat ca. 7 M€ i detta. Samtliga invånare och företag på området har tillgång till en kvalitativ förbindelse och för tillfället finns ca 3.500 st anslutningar och nätets användningsgrad är 60 %. Investeringen i landsbygden fortskrider enligt behov och finansiering.

De nya ägarna stöder Partels strategi, säkrar en framtida verksamhet och garanterar såvida den lokala betjäningen på våra två inhemska språk. Pargas kan utan bekymmer stiga in i datasamhällets tidsera.

Pargas 22.6.2017

 

Jari von Zweygbergk

Bonuskanal för ktv-kunder i juni: C More Juniori

C More Juniori är barnens egen kanal som visar de populäraste barnserierna och nya bekantskaper, oförglömliga inhemska favoriter samt barnens egen filmkväll för barn i alla åldrar. Allting med finskt tal. Junioris glada programledare bidrar till att tiden rinner iväg!

På programtablån kan ses bl.a. 3:e säsongen av Berättelser från Mumindalen samt Alvin och gänget.

Bonuskanalen ses på kanalplats 98 hos Partels ktv-kunder.

Muumit_215x170

 

Ny kanalbroschyr ute nu!

Våren kommer, dags att uppdatera kanalpaketen!

Nya broschyren finns i vår butik på Strandvägen 16 – kom in eller ring 02 454 5400!

20170502_144628