LADDAR DITT BARN SJÄLV NER BILDER PÅ NÄTET?

Är ditt barn aktivt på olika some-kanaler och laddar gärna ner bilder på sig själv? Diskutera med barnet och ge råd gällande följande:

*Lägg inte ut lättklädda eller genanta bilder på nätet

Be barnet visa hurdana bilder hen har tagit på sig själv eller vad barnet har publicerat. Diskutera med barnet var gränserna går, hurdana bilder är ok att publicera på sig själv. De unga testar sin charm på olika sätt, men det lönar sig inte att dela ut intima bilder på sig t.ex. pga press. När man väl har publicerat en bild på sig på nätet, blir bilden oftast kvar på nätet även om man tagit bort den från sin profil/applikation. Detta gäller även Snapchat där bilden försvinner 24h efter att den publicerats, men där bilden fortfarande kan finnas kvar på tjänstens server. Det är även lätt att ta en skärmkapning av bilden som således kan hamna i händerna på vem som helst. Oeftertänksam nätsynlighet kan ha betydelse även då barnet t.ex. söker sommarjobb. Sporra därmed barnet att vara noga med att alltid fråga lov av de behöriga då hen delar uppgifter eller bilder på nätet av sina kompisar eller andra personer som kan identifieras på bilderna. Be barnet också att berätta för sina kompisar att uppgifter eller bilder på hen inte får publiceras utan lov.

*Berätta inte för mycket om dig själv

Ju mindre identifierbara uppgifter man lägger ut i samband med bilden, desto bättre. För en minderårig lönar det sig aldrig att publicera platsinformation där det framkommer var barnet bor. Man kan aldrig vara säker på folks syfte att röra sig på officiella profiler och i some. Uppgifter om barnet, som inte angår utomstående, kan lätt hamna i fel händer. Det lönar sig inte heller att berätta på some om man t.ex. är på väg på någon resa. Detta gäller alla some-användare. Denna information kan i värsta fall nå rånare eller andra illvilliga.

*Granska vem bilden sprids till

När man skickar bilder i meddelandegrupper, lönar det sig att kolla vem som tillhör gruppen. T.ex. i den egna klassens WhatsApp-grupp sprids bilderna ofta till tiotals användare. Ifall man delar bilder från sina kompisars apparater, inloggad på sitt eget konto, är det viktigt att skydda sitt lösenord och att regelbundet byta lösenordet.

Lataako lapsesi kuvia nettiin

TotoTV kan ses avgiftsfritt i 2 veckors tid

Hästsportens främsta kanal TotoTV kan ses avgiftsfritt under tiden 2.-15.10.2017 i Partels kabelnät. TotoTV visar travsportens höjdpunkter såsom bl.a. Finlands, Sveriges och Frankrikes trav samt världens största travtävlingar. Program sänds dagligen ca. 12:00 – 23:30.

Kampanjveckornas höjdpunkter är Kriterium-traven i Tammerfors den 4.10. och Toto76-traven i St. Michel. Den 4.10. travas Toto65-traven i Vermo, Helsingfors och samtidigt avgörs Toto-spelens FM-uttagning. Onsdagen den 11.10. ses de unga kuskarnas Salamakypärät-avgång.

Toto Ravit 2

Bonuskanal i september för ktv-kunder: Nat Geo Wild

Månadens bonuskanal Nat Geo Wild bjuder på djuriska upplevelser! Nat Geo Wild hämtar den vilda naturen och dess invånare till ditt vardagsrum. Inga reklamavbrott och program dygnet runt på engelska.

I september kan du uppleva Syd-afrika med bl.a. Wild South Africa dokumentärserien sö 3.9. kl. 19 och följa med ormräddarna i Snakes in the City må 4.9. kl. 19.

Bonuskanalen ses på kanalplats 98 hos Partels ktv-kunder.

201709_NatGeoWild_DNA-TV

 

Partel HotSpot

Partel HotSpot!

I lördags firade vi Forneldarnas Natt och sommarsäsongen avslutades i många hus och hem.

Det var massor av pargasbor som gick ner till hamnen för att se på braständningen och njuta av det traditionella fyrverkeriet som Partel, Aktia, Lokaltapiola och ÅU stod för.

Nytt för i år var Partels Hotspot som erbjuder gratis WiFi i hela hamnområdet. Partel Hotspot är en ny satsning på bygden från Partels sida och vi kommer senare att utvidga med flera hotspots på de platser där framförallt ungdomarna befinner sig.

– ”Snabbt nät är viktigt för ungdomarna och jag är säker på att de kommer att uppskatta det snabba nätet som Partels HotSpot erbjuder. Partel är pargasbornas eget bolag och vi vill med detta göra en satsning på framför allt ungdomarna, men även andra är givetvis välkomna att använda det snabba nätet. Detta är ett första steg mot att föra Pargas som samhälle framåt, och det kommer mera efter hand” säger Partels nya VD Svante Olofsson.

Vi önskar en skön begynnande höstvecka med några bilder från lördagens fyrverkeri i Pargas Gästhamn!

Forneldarraket3Forneldarraket2Forneldarraket1