Sändningsformatet av Svenska –kanalerna förändras

Allt fler betal-tv-kanaler ändrar till bättre bildkvalitet (HD) eller bättre sändningsformat (MPEG4) och i samband med det faller de gamla kanalerna av sämre kvalitet (SD) bort från utbudet. För att se HD-/MPEG4 -kanaler behöver du en Cable Ready HD-mottagare (HD ready tv med CI+ -kortläsare eller HD -digibox) som länkas ihop med ditt TV-kort. Länkningen sköter vi i kundbetjäningen då du meddelar oss länkningsnumret (CAM- eller CHIP-ID) på din HD-kortläsare eller –digibox. HD-/MPEG4 -kanaler som ses via TV-kortet syns inte utan länkning.

Kanalbolagen, vars Svenska -kanaler vi förmedlar, har beslutat att sända sina kanaler i enbart MPEG4-format i fortsättningen. Svenska-paketets SVT24/Barnkanalens och Kunskapskanalens sändning ändrades till MPEG4-format redan i april. Som vi tidigare meddelat, ändras nu även resten av Svenska –kanalerna till det nya sändningsformatet. Under maj månad har vi lagt till Svenska –kanaler i kabel-tv-nätet där sändningsformatet är MPEG4. Den 29.6.2018 upphör de gamla Svenska SD –kanalerna helt och efter detta kan man tyvärr inte se Svenska –kanalerna utan kortlänkning.

Kanalerna som upphör samt
deras kanalplatser:
De nya kanalerna och deras
kanalplatser:
Kanal Kanalplats Kanal Kanalplats
SVT1 356 SVT1 HD 271
SVT2 357 SVT2 HD 272
TV3 358 TV3 HD 273
TV4 359 TV4 HD 274
TV6 360 TV6 HD 276
Barnkanalen/SVT24
361 Barnkanalen/SVT24 HD
283
Kunskapskanalen
362 Kunskapskanalen HD
284

Partel, som lokal operatör, är här för dig. Ifall du är osäker på om din tv, kortläsare eller digibox är HD-kompatibel, besök www.testatutlaitteet.fi eller kontakta vår kundbetjäning. Du kan besöka vår butik på Malmgatan 6 (mittemot kyrkan) där vi gärna hjälper dig och svarar på eventuella frågor denna förändring väcker. Du kan köpa din kortläsare hos oss för 79 €. Det är också möjligt att beställa ett Digihelp -besök (endast 39 € i centrala Pargas) där vi granskar din apparatur och diskuterar eventuella uppdateringsbehov.