Fungerar min tv år 2020?

Största delen av kabel-tv kanalerna finns redan som HD. Högupplösning (HD – High Definition) är digitaltelevisionens utvecklingssteg mot en skarpare bild, färggrannare färger och bättre ljud.

Kabel-tv nätet (KTV):

Om du tänker köpa en tv eller digibox för kabel-tv nätet, försäkra dig om att apparaten är Cable Ready HD-godkänd. På adressen www.testatutlaitteet.fi finns en lista över alla godkända apparater som lämpar sig för att se program i högupplösning. Det gör inget ifall tv:n inte har Cable Ready HD-färdighet, du får din gamla tv att fungera även i framtiden genom att skaffa en Cable Ready HD -digibox till tv:n. Då ser du HD -kanalerna, men ifall tv:n inte är en HD-tv, så förblir bildkvaliteten på tidigare nivå och är därmed inte den bästa möjliga.

Största delen av betal-tv kanalerna har redan bytt till högupplösningssändningar och resten följer snart efter.  För att se dessa högupplösningskanaler (HD-/MPEG4 -kanaler) behöver du en HD-kompatibel mottagare (Cable Ready HD tv med CI+ -kortläsare eller HD -digibox) som länkas ihop med ditt tv-kort. Länkningen sköter vi i kundbetjäningen då du meddelar oss länkningsnumret (CAM- eller CHIP-ID) på din CI + -kortläsare eller Cable Ready HD –digibox. Högupplösningskanaler (HD-/MPEG4 -kanaler) som ses via tv-kortet syns inte utan länkning.

Partel, som lokal operatör, är här för dig. Ifall du är osäker på om din tv, kortläsare eller digibox är HD-/MPEG4-kompatibel, besök www.testatutlaitteet.fi eller kontakta vår kundbetjäning. Du kan besöka vår butik på Malmgatan 6 (mittemot kyrkan) där vi gärna hjälper dig och svarar på eventuella frågor denna förändring väcker. Du kan köpa din kortläsare hos oss för 79 €. Det är också möjligt att beställa ett Digihelp -besök (endast 39 € i centrala Pargas) där vi granskar din apparatur och diskuterar eventuella uppdateringsbehov.

Antennätet:

Antennsändningarna förflyttas i sin helhet till den nya DVB-T2-tekniken tills den 31.3.2020. Den nya sändningstekniken möjliggör ökning av utbudet på högupplösningsprogram (HD-program). För att kunna se tv-sändningar efter denna förändring, behöver man en DVB-T2 tv eller digibox.