Don’t miss IT!

Partel firar 125 år i år med att starta upp evenemanget Don’t miss IT! vilket riktar sig till barn och ungdomar tillsammans med föräldrar och andra vuxna.

Genom att samarbeta med PGC (Pargas Gaming Community) och Make It Finland (Linda Mannila) vill Partel starta ett årligen återkommande tvåspråkigt evenemang Don’t miss IT! med fokus på nyheter och annat aktuellt inom spel- och IT-området. Eftersom alla barn och ungdomar är eller blir bekanta med digitaliseringens möjligheter och utmaningar via skolans nya läroplan, och många spelar på sin fritid, är det viktigt att föräldrarna får mera kännedom och kunskap i den digitala värld barn och ungdomar nu växer upp i. Forskning visar att vuxna ofta engagerar sig i barnens liv på andra områden, medan intresset och engagemanget är mindre eller t.o.m. saknas helt då det kommer till barnens vardag på nätet.

Planeringen av evenemanget är redan igång och datumet för evenemanget är bokat till lördagen den 14.12.2019 i PIUG (Kultursalen samt Café utrymmet) mellan kl. 11-23 (öppna dörrar). PGC agerar under hela dagen i Kultursalen där barn och ungdomar tillsammans med vuxna kan uppleva spelande på professionell nivå i form av Counter Strike matcher. Mellan matcherna ordnas program särskilt riktat till föräldrar och andra vuxna i form av föreläsningar av Linda Mannila samt paneldiskussioner. Målsättningen är att dels diskutera digitaliseringen ur de ungas perspektiv, dels lyfta aktuella frågeställningar man möter som förälder då världen blir allt mer digital. Emilia Lindström är bokad för dagen och fungerar som danslärare och lär ut Fortnite-danser till alla intresserade. Vi kommer också att ha olika typer av hands-on workshops, där besökarna får pröva på teknologi i olika former, bl.a. VR (Virtual Reality), 3D printer, Greenscreen, robotar och gaming set. Vår målsättning är även att kunna engagera lärare från både den svenska och finska sidan, för att berätta om digital kompetens i läroplanen och hur det i praktiken kan se ut i klassrummet. Läsväskan kommer också att närvara under dagen.

Evenemanget erbjuder alltså ett brett programutbud och har stor potential att locka besökare från de närliggande kommunerna. Årets evenemang är en pilot och erfarenheterna från denna kommer att ligga till grund för planeringen av nästa års evenemang.