Bonuskanal i september för tv-kortkunder: Viasat Explore HD

Viasat Explore är fylld av spänning, äventyr och fartfyllda upplevelser. Dokumentärer om kriminalitet, snabba bilar, stora maskiner och chockerande händelser runtom i världen. Finsk textning. Sändningstid 24h.
 
Bonuskanalen byts på förmiddagen under månadens första vardag och den är gratis för Partels TV-kortkunder. Kanalen kan ses på sin egen kanalplats, under september är kanalplatsen 491.
 
För att se HD-kanalen behöver du en Cable Ready HD-mottagare (kortläsare eller digibox) som länkas ihop med ditt TV-kort. Länkningen sköter vi i kundbetjäningen då du meddelar oss länkningsnumret (CAM- eller CHIP-ID) på din HD-kortläsare eller –digibox. HD-kanaler som ses via TV-kortet syns inte utan länkning.
 

LaLiga, god start på en fin fotbolls säsong!

LaLiga är den spanska fotbollens huvudserie – och en av de fyra största ligorna i Europa med Englands Premier League, Bundesligan och Serie A. I serien spelar 20 lag mot varann så väl på hemmaplan som på motståndarens plan. Därmed blir det allt som allt 38 matcher per lag. I LaLiga spelas det allt som allt 380 matcher under augusti-maj.

LaLiga, vars hemkanal är C More, startar säsongen 2018-19 under veckoslutet 17-20.8.2018. Matcher spelas under fyra dagar per vecka, från fredag till måndag. FC Barcelona inleder säsongen på lördagkväll och Real Madrid på söndagkväll. Den tuffaste matchen under första omgången spelas på måndagkväll då topplagen Valencia och Atletico Madrid möts. En stor del av matcherna kan ses via C Mores kanaler – mestadels på C More Sport 1 och C More Sport 2 -kanalerna.

Lö 18.8. Barcelona vs. Alavés kl. 23.15

Sö 19.8. Real Madrid vs. Getafe kl. 23.15

Må 20.8. Valencia vs. Atletico Madrid kl. 21.00

 

Vi förbehåller rätten till ändringar.

Bilden: Real Madrid vs. Atletico Madrid.

Så här netflixar du smidigt

Netflix och andra film-/seriebibliotek är en vardaglig sak för många. Innehåll finns för varje smak – men varför är tjänsten emellanåt så trög?

Netflix är för många en synonym för beställningsvideotjänst, men på marknaden finns också andra aktörer: Viaplay, C More, HBO Nordic osv. De bästa tjänsterna kräver månatlig kostnadsbelagd beställning (SVOD, Subscription Video on Demand) men även gratis tjänster finns (AVOD, Ad-supported VOD), som man ”betalar” för genom att se på reklamer: Viafree, Ruutu, Katsomo. YLE Areena, som staten finansierar, visar inte ens reklamer.

Alla dessa kompletterar ett färdigt, brett TV-kanalutbud och tiden som finländarna använder för TV-tittande ökar varje år. Vi lever minsann i den gyllene tiden för rörlig bild – bara tjänsterna skulle fungera som de borde. Många lider av en bild som hakar upp sig och fördömer leverantören dit pepparn växer, men ofta är felet lite närmare. Vi sammanställde en lista på de vanligaste problemen och vad som orsakar dem.

Bildkvaliteten är usel

Tjänsternas bildkvalitet var till en början väldigt låg, men nu bjuder t.ex. Netflix innehåll t.o.m. i Ultra HD upplösning. Varför är då bilden därhemma ofta dålig? Nätet som levererar tjänsterna (CDN) skickar först ut innehållet i låg bildkvalitet och försöker sedan höja kvaliteten. Det som begränsar hur högt kvaliteten kan höjas är nätförbindelsen.  Ett verkligt, stabilt bredband kopplat till apparaten som används för att se programmen med, garanterar en förbättrad bildkvalitet. Netflix Ultra HD kräver 25Mbit/s kapacitet i god kvalitet endast för apparaten som används för tittandet – hemmets övriga internetanvändning tillkommer utöver detta.

Tips #1:

Skaffa en internetförbindelse av god kvalitet. Stabiliteten på det fasta bredbandet, speciellt fibern, är till fördel då det gäller användarvänligheten i videotjänster och bildkvaliteten höjs snabbt till en god nivå. Mobilnäten kan ha “spetsar” med bra överföringshastighet, men ofta också sämre perioder, och därmed kan inte bildkvaliteten stiga väldigt högt.

Programmet bryter

Låter detta bekant? Du börjar se på ett program och precis då du är försjunken i handlingen och något spännande händer bryter programmet. Och så måste man starta om programmet och ibland även hela tjänsten och i bästa fall får man se på alla reklamer på nytt. Frustrerande eller hur?

Tips #2:

Att streama videobild med bra kvalitet är ett hårt jobb även för routern hemma. Ifall du ser på programmet via en apparat som är kopplad till WLAN-nätet bör du se till att routern inte är äldre än 5 år. Om möjligt (t.ex. då du ser via en smart TV eller spelkonsol), använd alltid fast nätkontakt eftersom den alltid är mest pålitlig, även om det kan kännas jobbigt att dra alla nätverkskablar.

Laddar, laddar, laddar…

Du ska se på ett program, men det tar en evighet för programmet att starta. Eller du har sett på något redan en god stund och sedan plötsligt stannar bilden och du ser “laddningsringen” på skärmen. Vad tusan kan detta nu betyda?

Tips #3:

Skaffa en tillräckligt snabb anslutning. För en familj är 100Mbit/s i dagens läge minimi. Det är sällan som hela familjen sitter och ser på samma skärm samtidigt. Nuförtiden ser alla på sin egen skärm och ungdomarna ser dessutom på flera skärmar samtidigt. Varje program tar sin egen bit av familjens gemensamma nätkapacitet och i denna rusning blir någon lätt åsidosatt ifall den gemensamma hastigheten är för låg.

Användargränssnittet hakar upp sig

Ibland kan det kännas jobbigt då man bara bläddrar på sidor på nätet, tjänsten hakar upp sig och man inte kommer vidare. Måste mobilen igen bytas eller är det fel på appen?

Tips #4:

Gamla apparater kan börja strula och det är viktigt att man uppdaterar både apparaten och apparna då de lanserats en ny version av dem. Problemet kan dock också vara nätförbindelsen. Ja, alla problem ovan kan påverka och försämra användarvänligheten.

Denna text är skriven på finska av Perttu Paloheimo, Lounea Oy
Översatt av Partel

 

Ifall du har problem med din apparat eller är fundersam över något, vänligen kontakta oss på Partel 02 454 5400, partel(at)partel.fi eller genom meddelande på Facebook.

 

Fungerar min tv år 2020?

Största delen av kabel-tv kanalerna finns redan som HD. Högupplösning (HD – High Definition) är digitaltelevisionens utvecklingssteg mot en skarpare bild, färggrannare färger och bättre ljud.

Kabel-tv nätet (KTV):

Om du tänker köpa en tv eller digibox för kabel-tv nätet, försäkra dig om att apparaten är Cable Ready HD-godkänd. På adressen www.testatutlaitteet.fi finns en lista över alla godkända apparater som lämpar sig för att se program i högupplösning. Det gör inget ifall tv:n inte har Cable Ready HD-färdighet, du får din gamla tv att fungera även i framtiden genom att skaffa en Cable Ready HD -digibox till tv:n. Då ser du HD -kanalerna, men ifall tv:n inte är en HD-tv, så förblir bildkvaliteten på tidigare nivå och är därmed inte den bästa möjliga.

Största delen av betal-tv kanalerna har redan bytt till högupplösningssändningar och resten följer snart efter.  För att se dessa högupplösningskanaler (HD-/MPEG4 -kanaler) behöver du en HD-kompatibel mottagare (Cable Ready HD tv med CI+ -kortläsare eller HD -digibox) som länkas ihop med ditt tv-kort. Länkningen sköter vi i kundbetjäningen då du meddelar oss länkningsnumret (CAM- eller CHIP-ID) på din CI + -kortläsare eller Cable Ready HD –digibox. Högupplösningskanaler (HD-/MPEG4 -kanaler) som ses via tv-kortet syns inte utan länkning.

Partel, som lokal operatör, är här för dig. Ifall du är osäker på om din tv, kortläsare eller digibox är HD-/MPEG4-kompatibel, besök www.testatutlaitteet.fi eller kontakta vår kundbetjäning. Du kan besöka vår butik på Malmgatan 6 (mittemot kyrkan) där vi gärna hjälper dig och svarar på eventuella frågor denna förändring väcker. Du kan köpa din kortläsare hos oss för 79 €. Det är också möjligt att beställa ett Digihelp -besök (endast 39 € i centrala Pargas) där vi granskar din apparatur och diskuterar eventuella uppdateringsbehov.

Antennätet:

Antennsändningarna förflyttas i sin helhet till den nya DVB-T2-tekniken tills den 31.3.2020. Den nya sändningstekniken möjliggör ökning av utbudet på högupplösningsprogram (HD-program). För att kunna se tv-sändningar efter denna förändring, behöver man en DVB-T2 tv eller digibox.

Bonuskanal i augusti för tv-kortkunder: Fuel TV HD

Fuel TV HD är en lifestylekanal som bjuder på extremsport och högklassiga sportsändningar dygnet runt. Det fartfyllda programmet består av bland annat UFC-matcher, skateboard, surfing och snowboard.
 
Bonuskanalen är gratis för Partels TV-kortkunder och kan ses på kanalens egen kanalplats, under augusti är kanalplatsen 210.
 
För att se HD-kanalen behöver du en Cable Ready HD-mottagare (kortläsare eller digibox) som länkas ihop med ditt TV-kort. Länkningen sköter vi i kundbetjäningen då du meddelar oss länkningsnumret (CAM- eller CHIP-ID) på din HD-kortläsare eller –digibox. HD-kanaler som ses via TV-kortet syns inte utan länkning.
 

Sändningsformatet av Svenska –kanalerna förändras

Allt fler betal-tv-kanaler ändrar till bättre bildkvalitet (HD) eller bättre sändningsformat (MPEG4) och i samband med det faller de gamla kanalerna av sämre kvalitet (SD) bort från utbudet. För att se HD-/MPEG4 -kanaler behöver du en Cable Ready HD-mottagare (HD ready tv med CI+ -kortläsare eller HD -digibox) som länkas ihop med ditt TV-kort. Länkningen sköter vi i kundbetjäningen då du meddelar oss länkningsnumret (CAM- eller CHIP-ID) på din HD-kortläsare eller –digibox. HD-/MPEG4 -kanaler som ses via TV-kortet syns inte utan länkning.

Kanalbolagen, vars Svenska -kanaler vi förmedlar, har beslutat att sända sina kanaler i enbart MPEG4-format i fortsättningen. Svenska-paketets SVT24/Barnkanalens och Kunskapskanalens sändning ändrades till MPEG4-format redan i april. Som vi tidigare meddelat, ändras nu även resten av Svenska –kanalerna till det nya sändningsformatet. Under maj månad har vi lagt till Svenska –kanaler i kabel-tv-nätet där sändningsformatet är MPEG4. Den 29.6.2018 upphör de gamla Svenska SD –kanalerna helt och efter detta kan man tyvärr inte se Svenska –kanalerna utan kortlänkning.

Kanalerna som upphör samt
deras kanalplatser:
De nya kanalerna och deras
kanalplatser:
Kanal Kanalplats Kanal Kanalplats
SVT1 356 SVT1 HD 271
SVT2 357 SVT2 HD 272
TV3 358 TV3 HD 273
TV4 359 TV4 HD 274
TV6 360 TV6 HD 276
Barnkanalen/SVT24
361 Barnkanalen/SVT24 HD
283
Kunskapskanalen
362 Kunskapskanalen HD
284

Partel, som lokal operatör, är här för dig. Ifall du är osäker på om din tv, kortläsare eller digibox är HD-kompatibel, besök www.testatutlaitteet.fi eller kontakta vår kundbetjäning. Du kan besöka vår butik på Malmgatan 6 (mittemot kyrkan) där vi gärna hjälper dig och svarar på eventuella frågor denna förändring väcker. Du kan köpa din kortläsare hos oss för 79 €. Det är också möjligt att beställa ett Digihelp -besök (endast 39 € i centrala Pargas) där vi granskar din apparatur och diskuterar eventuella uppdateringsbehov.

 

Mobilrouter TP-Link Archer MR200 nu från vår butik

3G/4G-modem och router som delar anslutningen till 4 trådlösa apparater samt till apparater med kabel. Du kan använda alla operatörers SIM-kort. 4 RJ-45 Ethernet-portar och 300+433 Mbps WiFi. 4G-laddningshastighet max. 150 Mbps. 1 WAN port. Kom ihåg att koppla av PIN-kods förfrågningen från SIM-kortet. Det gör du genom att lägga SIM-kortet i en mobiltelefon och där via koppla av förfrågningen. Ifall PIN-kods förfrågningen inte bortkopplas, får apparaten inte kontakt med internet.

Till salu i vår butik på Malmgatan 6 för 149 €.

Bonuskanal i juli för tv-kortkunder: C More Sport 1

C More Sport 1 -kanalen visar direktsändningar från världens bästa sportserier. Det finns sevärt hela året runt i form av bl.a. ishockey, friidrott, tennis och golf.

Bonuskanalen är gratis för Partels TV-kortkunder och kan ses på kanalens egen kanalplats, under juli är kanalplatsen 424 & 425 (HD).

För att se HD-kanalen behöver du en Cable Ready HD-mottagare (kortläsare eller digibox) som länkas ihop med ditt TV-kort. Länkningen sköter vi i kundbetjäningen då du meddelar oss länkningsnumret (CAM- eller CHIP-ID) på din HD-kortläsare eller –digibox. HD-kanaler som ses via TV-kortet syns inte utan länkning.