Fiberstödprojekt

Fantastiska nyheter för fast boende på landsbygden

Finska staten stöder fiberutbyggnad i Pargas!

På initiativ av Egentliga Finlands förbund startades våren 2019 ett fiberutbyggnadsprojekt utan like i Pargas. Ett unikt samarbete mellan Kommunikationsverket, Pargas stad och Pargas Telefon Ab möjliggör att fibernätet kan byggas ut även på landsbygden, där det tidigare inte varit ekonomiskt möjligt att erbjuda fiber. De sju specifikt utvalda områdena det handlar om är Sunnanberg, Hoggais, Lielax, Simonby, Tervsund, Nagu och Korpo.

Fiberstödprojekten framskrider i rask takt och vi är jätteglada att alla 7 områden kan byggas ut fram till slutet av år 2020! Ett jättegrattis till er alla som fattat ett bra beslut som garanterar er fungerande fasta förbindelser i framtiden! Nagu, Simonby, Sunnanberg, Tervsund, Hoggais, Lielax och Korpo får sina fiberanslutningar inom år 2020.

 

 

Nagu och Simonby har redan fått sina fiberanslutningar inkopplade under sommaren 2019! I Tervsund och Sunnanberg är installationsarbetet i full gång. I Hoggais och Lielax har markplanerigen inletts, grävlov samlas nu in och byggarbetet inleds under nästa år.

Äntligen har vi också fått bekräftat att Korpo blir av! Samarbete gör det möjligt! Partel får använda sig av stadens fiber i Korpo och vi kan därmed gå vidare med fiberprojektet, trots att vi inte uppnådde 50%. Vi kontaktar som bäst markägarna för grävlov. Detaljplaneringen startar direkt och fiberbyggandet kan alltså påbörjas så snart vi fått in alla grävlov och vädret tillåter!

Som entreprenörer fungerar Ab Parline Oy, Pelles Gräv Ab, D. Heinonen och Gräv & Transport Saarinen Oy Ab.

Äger du en fastighet på stödområdet och är intresserad av att ansluta dig så kontakta oss omgående så utreder vi möjligheterna för fiber till din fastighet!

Kontrollera fibertillgängligheten på ditt område här.

  • Fiberprojektet behandlas i Yles artikel 3.4.2019 här.
  • Fastighetsägarna på stödområdena snackar fiber här.
  • Läsvärd insändare i ÅU 27.3.2019, läs insändaren här.
  • Läsvärd insändare i ÅU 28.3.2019, läs insändaren här.
  • Läs artikeln om projektet i Pargas Kungörelser här.
  • Läs om projektet i Pargas Kungörelser här.
  • Läs YLEs artikel om projektet här.