fbpx KULUTTAJAT | YRITYKSET | TALOYHTIÖT

Partel

Paraisten Puhelin Oy (Partel) on Paraisilla toimiva paikallinen televiestintäyhtiö. Partel tarjoaa kattavat nykyajan tele- ja datapalvelut, kuten kuituliittymiä, niin kuluttajille kuin yrityksillekin. Partel kuuluu paikallisten teleoperaattoreiden Finnet-yhtymään ja työllistää 14 henkilöä. Yhtiö on paraislaisten omistama osakeyhtiö joka palvelee asiakkaitaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteessa Malmikatu 6, Parainen.

Paraisten Puhelinyhdistys perustettiin vuonna 1894, kun ensimmäinen puhelinkeskus asennettiin kauppias K.R. Ljungqvistin taloon Vanhalle Malmille. Vuonna 1902 keskus siirrettiin Rohden taloon Malmkadulle (Björkfeldtin talo). Suomen Keisarillinen senaatti myönsi vuonna 1905 Paraisten Puhelinyhdistykselle toimiluvat kolmelle linjalle Turun kaupungista Paraisten Malmille, Levon kylään ja Lemlahden tilalle. Toimiluvat Nilsbyn, Hyvilempin ja Sildalan linjoille myönnettiin 1912. Vuonna 1916 toimiluvat siirrettiin Osakeyhtiö Paraisten Puhelinyhdistyksen nimiin. Heisalan keskus perustettiin vuonna 1939 ja 1945 mennessä Paraisilla oli käytössä kuusi vaihdepöytää ja 840 puhelinliittymää. Vuonna 1950 nimi vaihtui Paraisten Puhelin Oy:ksi ja Vånon keskus perustettiin. Uuden päärakennuksen rakennustyöt aloitettiin vuonna 1951 ja rakennus valmistui 1954 uudessa osoitteessa Malmikatu 6. Puhelinkeskus automatisoitiin 1960 kun se siirtyi uusiin toimitiloihin Malmikatu 6:een jossa Partel toimii yhä tänä päivänä.

Digitalisointi on muuttanut yhteiskuntaamme viimeisten vuosikymmenten saatossa. Partelilla digitalisointi aloitettiin jo vuonna 1981 ja työ valmistui 1992. Näiden vuosien varrella perustettiin myös tytäryhtiö Paraisten TV-Keskusantenni Oy. Telehallintakeskus myönsi Partelille toimiluvan matkapuhelimille ja kaukoliikenteelle vuonna 1990. Partelin tytäryhtiö Oy Parcall Ab perustettiin vuonna 1997 Paraisten kaupungin vaihteen hoitamiseksi ja samana vuonna ensimmäinen kuituyhteys rakennettiin Paraisille. Tytäryhtiöt Paraisten TV-Keskusantenni Oy ja Oy Parcall Ab fuusioituivat emäyhtiöön vuonna 2018.

Partelin suurin missio tänä päivänä on tarjota paraislaisille toimivia tv-palveluja ja kuituyhteyksiä. Optisen kuituverkon rakennustyöt jotka aloitettiin vuonna 2009 takaa paraislaisille nykyaikaiset tietoliikenneyhteydet myös sen jälkeen kun vanha kupariverkko purettiin vuoden 2020 lopulla. Kuitutukihanke joka toteutettiin 2019-2020 yhteistyönä Suomen valtion ja Paraisten kaupungin kanssa mahdollisti yhä useammalle maaseudun asukkaalle nopeat kuitukaista-yhteydet ja laadukkaat tv-palvelut.

Partelin visio on tehdä Paraisista Suomen digitaalisen yhteiskunnan edelläkävijä. Partel on päättänyt jatkaa kuidun rakentamista paikallisesti Paraisille ainakin kolmena tulevana vuotena, eli 2021-2023. Toivomme että paraislaiset ovat aktiivisesti meihin yhteydessä mikäli oma asuinalue on vielä kuiduttamatta. Nyt voit aktiivisesti vaikuttaa rakennuspäätöksiimme, eli kehota myös naapuriasi ja tuttavasi ilmoittamaan kuitukiinnostuksestaan ja voitte yhdessä vaikuttaa tuleviin kuitualueisiin! Partel on täällä sinua varten!