fbpx

KULUTTAJAT | YRITYKSET | TALOYHTIÖT

Tietoturva kotona ja yrityksessä  

Nykymaailmassa ei pelkästään datavirukset vaani meitä, vaan myös paljon erilaisia tietoturvavuotoja, petos – sekä tilikaappauksia on liikkeellä. Siksi on hyvin tärkeää, että netissä surffaillessa on varuillaan ja kyseenalaistaa kummallisten asioiden ja merkillisyyksien osuessa kohdalle.  

Miten tietoinen oikeasti olet tietoturvallisuudesta? Mitä se tarkoittaa? On aika vaikeaa kuivailla tietoturvallisuutta, mutta suurimmalla osalla meistä on ainakin jonkilainen käsitys asiasta.  

IT-teknikkona olen nähnyt kaikenlaista, niin ihmisten koneilla, asennuksissa, sekä järjestelmissä, joita arjen pyörittämiseen tarvitaan. Niin myöhään, kuin vuonna 2020  päätin hankkia kotiini tähän tarkoitetun palomuurin. Järeämmällä palomuurilla, jossa on monipuolisempi loki kävi ilmi, että minuutissa, tulee sadoilta eri roboteilta pyyntöjä ja yrityksiä päästä tietoihini käsiksi.  

Pelottavinta tässä on ehkä se, että normaaliin kotikäyttöön tarkoitettu reititin, modeemi tai päätelaite ei kirjaa lokia näistä yrityksistä, eikä niistä jää jälkeä. Normaalissa palomuurissa tämä on sisäänrakennettu, mutta silti jää mietityttämään paljonko tietoa pääsee vuotamaan.  

On olemassa eri keinoja suojautua tai nostaa tietoturvallisuutta kotona. Tässä muutama asia, joilla voit suojautua omin päin.   

Hanki luotettava virustorjuntaohjelma 

F-Secure on hyvä esimerkki, haluan nostaa kotimaisen F-Securen esille! Itse hämmästyin siitä, miten pieniä yksityiskohtia F-Secure huomaa, estää ja suojaa normaalikäyttäjää vastaan. Esimerkiksi verkkopankissa laskua maksaessasi F-Secure tarkistaa onko sinulla uhkaavia ohjelmistoja auki ja ilmoittaa ja varoittaa käyttäjää tästä. Jos sinun täytyy avata toinen sivusto pankissa asioidessasi se myös tarkistaa, että tämä on luotettava.  

Lue lisää Partelin kautta tilattavista F-Securen ratkaisusta tästä.  

Salasanat 

Jokaiseen sivustoon ja tiliin tulee löytyä eri salasana ja tänä päivänä salasanan tulee olla vähintään 8 merkkiä, sisältäen isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Vielä parempi tapa on käyttää luotettavaa salasanaholvia, joka tukee niin tietokonetta, puhelinta kuin kodista mahdollisesti löytyvää tablettiakin. Salasanaholvi toimii niin, että sinulla on yksi pääsalasana holviin ja holvin sisältä löytyy kaikkiin muihin paikkoihin luodut salasanat. Lisäksi kannattaa vaihtaa salasanaa ja päivittää niitä holviin. Myös pääsalasanaa tulee vaihtaa säännöllisesti.   

Kun sinulla on eri salasanat kaikille sivustoille ja tileille vältyt kokonaisvaltaiselta vuodosta mikäli esim. Facebook-tilisi käyttäjätunnus ja salasana kaapataan. Tällöin sinun tarvitsee vaihtaa ainaostaan Facebookin salasanaa.  

Kaksivaiheinen tunnistautuminen tai monivaiheinen todennus 

Mitä tämä tarkoittaa? No, se tarkoittaa oikeastaan sitä, että sivusto tai tili tarkistaa, että olet sinä, vaikka oletkin kirjannut oikean salasanan. Voit käyttää isoimmilta tietoturvaoperaattoreilta löytyvää todennussovellusta tai yksinkertaisesti sivuston tai tilin SMS tai sähköpostin kautta lähettämää numerokoodia, jota pitää varmistaa lyhyen ajan sisällä kirjautuakseen sisälle.  

Nykyään on aika tavallista, että monivaiheista todennusta voidaan luoda myös pienimmille sivustoille ja tileille.  

Maalaisjärkeä 

Kannattaa olla hereillä, varovainen ja miettiä, ennen kuin annat tietosi sivustolle, sähköpostitse tai vastaavaalle taholle. Maalaisjärjellä pötkit pitkälle!