fbpx

KULUTTAJAT | YRITYKSET | TALOYHTIÖT

Partel Internet

  • Nopea ja luotettava internetyhteys
  • Kuitu kotiin
  • Mobiili missä kuljet

Kuituyhteyden nopeus

Miten saan tietää yhteyteni todellisen nopeuden?

Oman Internetyhteyden nopeuden voi mitata sitä tarkoitusta varten tehdyllä verkkosivustolla. Verkosta löytyy useita sivustoja, joilla nopeustestin voi tehdä ilmaiseksi, esimerkiksi: http://www.speedtest.net & https://fast.com

Tulokseen vaikuttaa myös testisivustolta valittu nopeustestipalvelin.

Mitkä tekijät vaikuttavat yhteyden nopeuteen?

Yhteyden lopullinen nopeus on aina monen tekijän summa ja siihen vaikuttavat muun muassa:

Kiinteistön sisäverkko ja verkkokaapelointi
Asiakkaan omat reitittimet, tukiasemat ja kytkimet sekä niiden WiFi-nopeusstandardi (g/n/ac)

WiFi-reitittimen fyysinen sijainti
Kiinteistön/asunnon rakenteet (väliseinät ja niiden materiaalit sekä kalusteet)

WiFi:n käyttämätön taajuus (5 GHz voi mahdollistaa nopeampia yhteyksiä, mutta kantama on lyhyempi ja kuuluu huonommin esteiden läpi. 2,4 GHz:n kantama on parempi ja kuuluu paremmin esteiden läpi, mutta taajuuskaista voi olla ruuhkainen, jos naapureillakin on WiFi käytössä

Asiakkaan päätelaitteet (suorituskyky, tuettu WiFi-standardi, WiFi-verkkosovittimen tyyppi ja asetukset sekä antennien määrä)

Tietokoneen teho ja verkkokortin nopeus (korostuu etenkin yli 100M nopeuksissa)

Mitä voin tehdä, jos yhteyteni nopeus ei ole luvatulla tasolla?

Ensimmäiseksi on hyvä varmistaa, että luvattu nopeus tulee kiinteistöön/asuntoon kytkemällä tietokone verkkokaapelilla kuitupäätteeseen. Jos langattoman WiFi-verkon nopeus ei tyydytä, kannattaa käydä testaamassa omien päätelaitteiden maksiminopeus Partelin asiakaspalvelupisteessä. Kaikki verkkokaapelilla kytkettävissä olevat laitteet kannattaa kytkeä verkkokaapelilla kuitupäätteeseen. Näin WiFi-verkkoon jää enemmän kapasiteettia langattomille laitteille. Android- ja iPhone-puhelimiin on saatavilla ilmaisia ohjelmia, joilla voi tarkistaa, mitä muita langattomia verkkoja lähistöltä löytyy ja mitä kanavia ne käyttävät. Jos löydettyjen verkkojen kanavat ovat päällekkäisiä oman verkkosi kanssa, kannattaa reititin/kuitupääte käynnistää uudelleen ja tarvittaessa vaihtaa laitteen asetukset.

Miten voin saavuttaa kuituliittymälleni luvatun nimellisnopeuden?

Kuituliittymälle luvatun nimellisnopeuden voi saavuttaa, kun kytkee tietokoneen verkkokaapelilla suoraan kuitupäätelaitteeseen.