fbpx

KULUTTAJAT | YRITYKSET | TALOYHTIÖT

Partel Kuitu

Pientalonrakentajan
tietoliikenneopas

Miten Partelin valokuituliittymä otetaan käyttöön?

Ota yhteyttä Partelin asiakaspalveluun tehdäksesi sopimuksen KuituKotiin -liittymästä. Sovimme tällöin liittymällesi alustavan asennusajan toivomaasi ajankohtaan!

Mikäli tonttisi on jo varustettu valokuituvalmiudella, kaapelikieppi löytyy tonttisi reunalta. Jos sinulla on jotain epäselvyyttä kaapelin sijainnista, ole ystävällisesti yhteydessä asiakaspalveluumme, niin tulemme tarvittaessa näyttämään/merkitsemään kaapelikiepin sijainnin. 

Jos kuitukieppiä ei näytä löytyvän tontin rajalla, se pitää Partelilta tilata (koskee yleensä maaseutualueita). 

Suosittelemme tontin osuudelle kaivettavaan osuuteen asennettavan vähintään 40 mm läpimitaltaan olevaa PVC-putkea tai vesiputkea. Saat tarvittaessa hankittua tarvittavan materiaalin meiltä.

Partel on jo 13 vuoden ajan rakentanut kuituverkkoa ja pyrkii tekemään Paraisista Suomen digitaalisen yhteiskunnan edelläkävijän. Strategiamme on jatkaa kuituverkon laajentamista vuosina 2022–2024 päästääksemme lähemmäksi tavoitettamme. Oletko kiinnostunut kuidusta? Puhu naapureillesi ja tuttavillesi, mikäli asuinalueellasi ei ole vielä kuitua ja ole yhteydessä meihin, niin saatamme tulla kuiduttamaan juuri sinun asuinaluettasi seuraavaksi! Partel on täällä sinua varten!

Kiinteistön kaapeliläpivienti

Kaapelireitti/-kanava kiinteistöön kannattaa asentaa siten, että reitti on mahdollisimman lyhyt ja mutkia tulee välttää. Minimissään suositeltu käyristyssäde saa olla 20 cm.  

Tontin reunalla olevan valokuitukaapelikiepin pitäisi riittää talon ns. tekniseen tilaan ilman jatkoksia ja tekniseen tilaan tulisi jäädä kaapeliin vähintään kaksi metriä työvaraa. Teknisen tilan on oltava kuiva ja lämpötilan pysyttävä 0 c° yläpuolella ympäri vuoden. Talon sisäverkon kytkentäpisteen tulee olla samassa paikassa.

Teknisessä tilassa tulee varata tilaa n. 50 x 50 cm valokuidun kytkentäkotelolle ja valokuitupäätteelle. Huomioithan, että valokuitupääte tarvitsee toimiakseen myös sähköä. Valokuidun kytkentä ja valokuitupäätteen asennus sisältyvät kuituliittymän toimitukseen. Työn suorittaa Partelin valtuuttama asentaja liittymän käyttöönottovaiheessa.

Valokuitukaapelin käsittely ja asennus kaivuojaan

Kaapeliputken maahan asennuksen jälkeen voit asentaa putken sisään valokuidun. Muista myös tiivistää kaapeliputken pää asennuksen jälkeen, jotta sinne ei pääse hiekkaa/soraa tai pieniä eläimiä. Tiivistämiseen voi käyttää esim. solumuovin palaa ja ilmastointiteippiä. Kaivuojaa täytettäessä, putken/kaapelin päälle tulisi asentaa kerros ns. hienompaa maata ja ojatäytön puoliväliin tulisi asentaa kaapelin varoitusnauha.

Jos tonttikaapelisi on haudattuna maan alle, ole varovainen kaivaessasi kaapelia esille maasta. Kaapelikieppi sijaitsee n. 70 cm syvyydessä, joten sen saa helposti kaivettua esiin myös lapiolla.

Käsittele kaapelia huolellisesti. Mikäli olet epävarma kaapelin oikeanlaisesta käsittelystä tai asennuksesta ota yhteyttä Partelin asiakaspalveluun. Älä myöskään asenna vesijohtoja, sähkökaapeleita yms. samaan putkeen kuitukaapelin kanssa. Tarvittaessa voit tilata myös asennuksen meiltä.

Investoi jo tänään kuituliittymään, joka toimii myös tulevaisuuden sukupolvilla. Toimivan ja luotettavan yhteyden tarve kasvaa koko ajan. Onhan sinulla kodissasi sähkö, vesi ja viemäröinti? Kuituliittymä on niin nyt, kuin tulevaisuudessakin, vähintäänkin yhtä tärkeä kuin nämä. Yli 4000:lla paraislaisella on jo kuituliittymä kodissaan – joten älä epäröi, vaan ilmoita kiinnostuksesi jo tänään!

Nykyajan sisäverkko

Huolehdi, että taloosi tulee Viestintäviraston määräyksen 65/2013 M mukaiset sisäverkot sekä koti- tai talojakamo. Nämä on otettava huomioon jo suunnitteluvaiheessa sähkösuunnitelmassa ja -urakassa Viestintäviraston määräys 65/2013 M löytyy osoitteesta viestintavirasto.fi

Käytä sisäverkkojen suunnittelussa ja asennuksessa telealan ammattilaista.

Partel vastaa liittymän kaapelista aina kotisi talojakamoon asti. Tilaaja vastaa itse talon sisäverkosta.

Lisätietoja saa teknisiltä asiantuntijoiltamme.

Ennen kuin muutat uuteen asuntoosi, muista tilata sinne myös laajakaista- ja kaapelitelevisiopalvelut.

Partelin kuitusaatavuusalueet

Parainen | Nauvo | Korppoo | Kaarina | Kuusisto