fbpx

KULUTTAJAT | YRITYKSET | TALOYHTIÖT

Yrittäjyyttä Sunnanbergissa

Yrittäjyyttä Sunnanbergissa

Sunnanbergissa käydään aktiivista keskustelua siitä, miten kuitutukihankkeen käy. Kuituinfotilaisuuden jälkeen kyläläiset perustivat Facebook-ryhmän, jossa kiinteistönomistajat ovat aktiivisesti puineet kuidun tarpeellisuutta ja hankkeen tuomia hyötyjä. Yrittäjänä Brang Oy:ssä toimiva ja Turun Yrittäjien hallituksen jäsen Arto Kallio osallistui infoon ja on innokas puhumaan valokuidun puolesta. Kyselimme Artolta, mitä kuitu ja tämänkaltainen hanke merkitsevät hänelle itselleen.

Miten tietoliikenneyhteydet vaikuttavat sinun arkeesi ja oletko tyytyväinen nykyisiin yhteyksiisi?

– Minun arkeeni toimivat ja nopeat yhteydet vaikuttavat todella paljon. Yrittäjänä teen usein etätyötä kotoa, joten minulla on oltava toimivat yhteydet myös iltaisin ja viikonloppuisin. Käytännössä minun on päästävä työni puolesta verkkoon myös normaalin työajan ulkopuolella, jolloin muuten on paljon viihdekäyttöä sekä kodissani että alueellani. Nykyisiin yhteyksiini en ole tyytyväinen. Meillä on 4G-mokkula, joka ei riitä omiin työtarpeisiin, puhumattakaan koko perheen tarpeista, kun olemme kaikki kotona.

Mihin tarvitset toimivia tietoliikenneyhteyksiä?

– Tarvitsen toimivia ja nopeita yhteyksiä työni puolesta. Yrittäjänä olen itse usein esim. päivystämässä ja asiakkaiden on saatava minuun yhteyttä verkon yli heille erittäin merkityksellisissä asioissa.

Olet odotellut luotettavia yhteyksiä Sunnanbergin alueelle. Mitä tällainen hanke merkitsee juuri sinulle?

– Tämä hanke merkitsee minulle sitä, että voin huojentunein mielin tehdä etätöitä kotoa käsin, kun tiedän jo etukäteen, että yhteydet toimivat ja asiakkaat saavat minuun yhteyttä useita eri kanavia pitkin. Myös yrityksen pankki- ja rahaliikenne on riippuvainen hyvistä yhteyksistä.

Vad tror du att fiberförbindMitä vaikutusta luulet kuituyhteyksillä olevan maaseudulla ylipäätään nyt ja tulevaisuudessa?elserna har för inverkan på landsbygden och skärgården överlag, nu och i framtiden?

– Kuituyhteydet mahdollistavat maaseudun elinvoimaisuuden ja kiinnostavuuden meidän ja etenkin lapsiemme silmissä. Me tarvitsemme jo nyt toimivia yhteyksiä, mutta jatkossa lapsemme tulevat kokemaan useiden palveluiden laajamittaisen siirtymisen verkkoon. Maaseutu säilyy asuttuna hyvien verkkoyhteyksien myötä! Emme enää ole mastojen kapasiteetin varassa.

Lopuksi Arton terveiset tukeen oikeutettujen kiinteistöjen omistajille: – Kaikki mukaan hankkeeseen! Myös minuun voi mielellään olla rohkeasti yhteydessä, jos voin mitenkään olla avuksi!

Tässä vielä muutamia Arton sitaatteja Facebook-ryhmän keskusteluista:

”Minun mielestäni me ilman muuta tarvitsemme kuidun Ålön alueelle! Tämän hetkinen 4G ei riitä työ- ja viihdekäyttöön, kun taloudessa on esim. kaksi aikuista ja kaksi lasta, jotka jakavat yhteyden. Tuleva 5G on vielä haavoittuvampi ja tavoittaa vain aivan maston läheisyydessä (muutama sata metriä mastolta) olevat hyvin, muille sekään ei auta. Samalla verkkoon siirrettävien palveluiden määrä kasvaa hurjasti, lasten koulutehtävät, vanhustenpalvelut, valtiolliset ja kunnalliset palvelut sekä TV, normaalin nettisurffailun lisäksi. Mikäli emme nyt hyödynnä Partelin ja valtion sekä kunnan tekemää hyvää kuitutarjousta, emme toista vastaavaa tule saamaan. Päätös kuidusta ja sen myötä saatavista palveluista tulee tehdä nyt, jotta pysymme osana kasvavaa ja verkon ylitse laajenevaa palvelu- ja tietoyhteiskuntaa. Mikäli jotakuta vielä mietityttää, niin suosittelen Partelin lisäinfoa, jossa asiaa käydään hyvin läpi! Kaikki mukaan!” 😊

”Juuri näin on asia! Toivottavasti saamme kuidulla turvattua toimivat yhteydet Ålössä!”

”Näen tämän itse äärimmäisen tärkeänä osana tämän alueen elinkelpoisuutta ja yrittäjyyttä lähitulevaisuudessa. Muuten jäämme valitettavasti vähän kuin ”pussin perälle”.”

”Hienoa, että loit ryhmän! Olisi erittäin tärkeää saada kaikki tai vähintään tuo 50 % mukaan! Kuidun myötä etätyö mahdollistuu entistä paremmin ja nykyisten, mutta ennen kaikkea tulevien palveluiden käyttö tulee mahdolliseksi. Puhumattakaan maailmanlaajuisten viihde-, urheilu- ja uutiskanavien optimaalisesta käytöstä. Kuitu on tulevaisuutta ja se nostaa myös kaikkien meidän kiinteistöjen arvoa selvästi ja pitää jatkossakin kylämme elinvoimaisena uusien tulokkaiden osalta.”