KULUTTAJAT | YRITYKSET | TALOYHTIÖT

Kaapelitelevisioverkon kanavanumerointi muuttuu tiistaina 31.8.2021 niin, että peruskanavien HD-versiot tulevat ensimmäisenä kanavalistassa, eli kanavapaikasta 1 alkaen. Perustasoiset kanavat (SD) alkavat kanavapaikalta 21 ja siitä eteenpäin. Kaikki kanavat pysyvät ennallaan – kanavat vaihtavat vain paikkaa kanavalistassa.

Tv-tekniikka kehittyy

Tv-tekniikka on jatkuvasti kehittynyt ja kuvanlaatu parantunut sitä mukaa. HD – eli teräväpiirtolähetykset aloitettiin jo liki 20 vuotta sitten. HD-laatu on merkittävästi SD-laatua parempi ja suurin osa kanavista näytetään tänä päivänä HD:nä. Useimmilla kaapeli-tv-asiakkaillamme on jo HD-laite käytössään, eikä muutos vaikuta heihin muutoin kuin, että kanavat vaihtavat paikkaa.

Palvellaakseen katsojia paremmin ja taatakseen parhaimman katselukokemuksen, alan toimijat ovat tv-foorumissa* yhdessä päättäneet vaihtaa kanavanumerointia maamme kaikissa kaapeli-tv-verkoissa. Syksyn vaihdoksen jälkeen, peruskanavien HD-versiot ovat helpommin löydettävissä. Muutos koskee vain kaapeli-tv-verkon asiakkaita eikä vaikuta hinnoitteluun.

Kanavahaku voi olla tarpeen

Kaapeli-tv-verkon muutostyö aloitetaan tiistaina 31.8.2021 klo 10 alkaen ja arvioidaan valmistuvan samana päivänä klo 15 mennessä. 

Suurin osa uusista televisioista löytävät uudet kanavapaikat automaattisesti. Mikäli televisio ei kuitenkaan löydä kanavia itsestään, voi kanavahaku tai tehdasasetusten palauttaminen olla tarpeen. Voit jo nyt tarkistaa televisiostasi, tukeeko se HD- kanavia valitsemalla kanavapaikka 21. Jos kanavalla näkyy kanava Yle 1 HD, tiedät että televisiosi tukee HD:tä. Muutos ei koske maksukanaviamme. Mikäli televisiosi ei tue HD:tä tarvitset uuden HD-television nähdäksesi HD-kanavia. SD-kanavat näet edelleen kanavapaikalta 21 eteenpäin.

Kanavanumeroinnin muutos ei koske antennitelevisioverkkoa tai muita lähetystekniikkoja (Partel IPTV).

*Tv-foorumi on televisioalan toimijoiden, kuten tv-operaattoreiden, kanavayhtiöiden ja muiden alan toimijoiden yhteistyöfoorumi.

MILLOIN JA MIKSI MUUTOS TEHDÄÄN?

Milloin muutos tarkalleen tehdään ja kauan se kestää?

Muutos tehdään tiistaina 31.8 klo 10 alkaen. Työt voi kestää noin klo 15 saakka. Tämä on arvio ja työt voivat valmistua aikaisemminkin. Vaikka muutos tapahtuu tänä ajankohtana, toimenpiteisiin ei tarvitse ryhtyä juuri tällöin, vaan voit hakea kanavat myöhemminkin.

Koskeeko muutos minua, vaikka minulla ei ole kaapeli-tv-korttia eikä maksukanavia?

Kyllä, muutos koskee kaikkia kaapeli-tv-asiakkaitamme, myös asiakkaita ilman kaapeli-tv-korttia.

Täytyykö minun vaihtaa kaapeli-tv-kortti, mikäli sellainen on?

Ei ole tarvetta vaihtaa, sama kortti toimii jatkossakin.

Miksi vaihdatte ilmaiskanavien SD ja HD-kanavien paikkoja?

Kanalplatserna ändrar så att kanalerna i högupplösningsformat (HD -kanalerna) och standardupplösningsformat (SD-kanalerna) byter plats med varandra. Därmed kommer HD –kanalerna i fortsättningen först i kanallistan , från kanalplats 1-20 och SD –kanalerna flyttar till kanalplatserna 21–40.

Muutos tehdään koko Suomessa, kaikki operaattorit, kaapeliyhtiöt ja kanavayhtiöt tekevät muutoksen yhteistyössä ja samaan aikaan.

Mikä muuttuu, näenkö SD -kanavia jatkossakin?

Kanavapaikat muuttuvat niin, että teräväpiirtokanavat (HD -kanavat) vaihtavat paikkaa perustasoisten kanavien (SD -kanavien) kanssa. Näin HD -kanavat ovat jatkossa alussa, kanavapaikasta 1-20 ja SD -kanavat siirtyvät kanavapaikoille 21–40.

Voinko nyt jo testata, voinko katsoa HD -kanavia?

Voit, jos näet esim. Yle 1 HD -kanavan kanavapaikalla 21 televisiosi tukee HD -lähetyksiä.

Voinko valmistautua ennakkoon muutokseen jollain tapaa?

Toimenpiteisiin ei ole tarvetta ryhtyä etukäteen. Voit tarkistaa osoitteesta: https://www.testatutlaitteet.fi/kaapeliverkko/cable-ready-hd-laitteet/, onko laitteesi Cable Ready HD -lisenssi voimassa. Lisäksi löytyy tietoa osoitteessa: www.hdtvopas.fi

MITÄ MUUTOS VAATII KÄYTTÄJÄLTÄ JA MITÄ VOI TAPAHTUA

Mitä minun tulee tehdä, jotta näen kaikkia kanavia muutoksen jälkeen?

Toimi näin, mikäli kanavat eivät näy:

1. Tee kanavahaku

Kanavahaku on helppo tehdä, mutta haun käynnistäminen tapahtuu eri laitteissa eri tavoilla. Useimmissa kaukosäätimissä on MENU-nappi, jonka alta löytyy lisävalikko joko ASETUKSET, ASENNUS tai HAKU.

Mikäli kanavahaku ei onnistu tai auta:

2. Palauta laitteesi tehdasasetukset

Tee tehdasasetusten palauttaminen laitevalmistajan/laitteen käyttöohjeen mukaisesti. Laite ryhtyy yleensä hakemaan kanavia automaattisesti tehdasasetuksien jälkeen. Riippuen laitteen ohjelmistosta voi kanavahaun joutua tekemään tämän jälkeen vielä erikseen (kts edellinen kohta).

Onko mahdollista, että joudun ostamaan uuden television?

Laitteita ja malleja on hyvin paljon, emmekä valitettavasti tunnista kaikkia asiakkaan käytössä olevia laitteita. Mikäli laite on vanhempaa mallia, on syytä päivittää nykypäiväisempään laitteeseen. Tässä tapauksessa kannattaa varmistaa, että laite on Cable HD Ready -merkitty.

Mistä saan apua, jos en osaa tehdä kaikkea itse?

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme 02 454 5400 / partel@partel.fi, niin autamme sinua.

Vaikuttaako muutos hintoihin?

Muutoksella ei ole vaikutuksia kaapeli-tv-liittymän perushintoihin.

Voiko tv -ohjelmien ohjelmatiedot kadota muutoksessa?

Ohjelmatiedot säilyvät ennallaan, eivät katoa mihinkään.

Voiko suosikkikanavalistani kadota muutoksessa?

Kyllä, mahdolliset suosikkikanavalistat saattavat kadota muutoksen yhteydessä.

Säilyvätkö omalle digiboksille tehdyt ajastetut tallennukset?

Tehdasasetusten palautus ei poista jo tallennettuja tallennuksia.

Kehotamme varmuuden vuoksi muutoksen jälkeen asettamaan kaikki mahdolliset ajastetut tallennukset uudestaan.

Koskeeko muutos maksukanavia?

Maksukanaville ei tapahdu muutoksia, kaikki jatkuu ennallaan.