fbpx

KONSUMENT | FÖRETAG | HUSBOLAG

Fibern ger familjefred i Simonby

Fibern ger familjefred i Simonby

Det är spännande tider i Simonby i väntan på att fiberstödprojektet ska genomföras eller inte. Mari Hultamas familj är förväntansfulla. Vi frågade Mari vilka tankar fiberprojektet väcker och varför deras familj uppskattar fungerande nätförbindelser.

Hur påverkar förbindelserna din vardag och är du nöjd med dina nätförbindelser just nu?

– Barnen gör sina hemuppgifter över nätet och det blir ju ingenting om de ska turas om vem som gör läxorna för att nätet inte klarar av att båda är på nätet samtidigt. Då dottern tittar på Appletv och sonen spelar pleikka ser mamma ingenting på tv:n för nätet bara bryter hela tiden. Så vi är verkligen inte nöjda med nuvarande nätförbindelser, vi vill ha fiber nu genast! Hos oss ropas det jämt – ”Vem är på nätet?!” då det bryter. Fibern skulle få slut på det här!

Till vad behöver du ett fungerande nätverk?

– I vår familj använder alla fyra nätet! Min man sysslar med biodling och behöver som småföretagare kunna sköta fakturering och annat pappersarbete smidigt hemifrån. Barnen behöver nätet till skolarbete. Vi tittar alla mycket på tv via streamingtjänster. På fredagkväll kryper hela familjen upp i soffan och tittar på familjefilm tillsammans, då fungerar nätet för då är vi alla på samma apparat tillika. Jag själv tittar gärna på en massa olika serier via YleArena eller Netflix.

Du har redan länge väntat på pålitliga förbindelser till Simonby, vad betyder ett så här stort fiberprojekt för dig? 

– Det här är en absolut nödvändig investering för oss! Jag förstår inte varför man inte skulle nappa på det här nu då det är möjligt att få fasta förbindelser till hemmet som fungerar nu och i framtiden. Dessutom talas det om hälsoriskerna med trådlösa förbindelser som man i dagens läge ännu vet väldigt lite om. Med fiber får du en fast förbindelse och kan undvika strålningen från det trådlösa nätverket. Jag läste för ca. ett år sen om en finlandssvensk professors forskning kring 5G -strålningen. Han konstaterade att det är tryggare att använda fast nätverk eftersom strålningen från wi-fi-nätet inte undersökts ordentligt ännu. Vi stänger alltid av wi-fi:n till natten för att undvika strålningen. Då vi får fasta förbindelser till hemmet tänker vi koppla nätet via kabel för jag tror det är säkrare.

Vad tror du att fiberförbindelserna har för inverkan på landsbygden och skärgården överlag, nu och i framtiden?

– Fasta dataförbindelser hämtar mer folk till Pargas. Det är en stor fördel för husköpare då det finns bättre dataförbindelser här än på andra orter. Jämfört med Nordens övriga länder ligger vi trots allt långt efter. I Sverige och Norge har staten och kommunerna understött fasta fiberförbindelser redan länge. Vi vill absolut bo där det finns fungerande förbindelser och fibern garanterar detta! Alla med nu, det här är en unik möjlighet att garantera att Pargas lockar yngre inflyttare! Om fastighetsägarna inte skaffar fiber nu kommer det ingen fiber hit – har vi verkligen råd att vänta 10 år till att staten kanske stöder ett sånt här projekt igen? Då är iallafall våra barn redan i vuxenålder och utflugna ur boet. Nog är det ju en relativt stor investeringssumma men betalningen sker ju först om tidigast ett halvår, kanske först om ett år och nog är det här en förnuftig satsning på framtiden som dessutom märkbart höjer värdet på fastigheten.