I den moderna världen hotar inte bara datorvirus längre, utan även många olika dataläckor, bedrägeri- och kontokapningsförsök. Därför är det mycket viktigt att vara försiktig och skeptisk till udda saker och märkligheter som man stöter på när man surfar på nätet.
Hur mycket känner du till datasäkerhet egentligen? Vad betyder det? Det är en ganska märklig sak att sätta fingret på och förklara, men de flesta har på något vis ett hum om vad det innebär.
Som IT-tekniker har man fått se det mesta både digitalt i folks maskiner, i installationer hemma och i system som får vardagen att snurra. Så sent som 2020 bestämde jag mig för att skaffa en dedikerad brandvägg hem. Med en mer aggressiv brandvägg med mångsidigare datalogg, visade det sig att man får flera hundra förfrågningar i minuten från diverse robotar som sniffar på din data och försöker hitta en väg in.
Det som kanske är skrämmande är att en helt vanlig, router för hemmabruk, modem eller terminal inte skriver logg på försöken, och det syns inget spår. En helt vanlig brandvägg har det ju nog inbyggt, men man funderar ju hur mycket som hittar in.
Det finns flera sätt att skydda sig eller bara höja sin datasäkerhet hemma. Här är några saker man själv kan göra.
Skaffa ett pålitligt antivirusprogram
F-Secure till exempel, jag vill lyfta på hatten för vårt inhemska F-Secure! Själv blev jag förvånad hur små detaljer F-Secure märker, blockerar och skyddar den vanliga användaren från. När du t.ex. skall betala en räkning och går till nätbanken, kollar F-Secure om du har hotfulla program öppna och visar, samt varnar användaren. Om du behöver öppna en annan sida medan du är i banken så kollar den även att den är pålitlig.
Läs mera om F-Secures lösningar vi erbjuder på Partel här.
Lösenord
Varje site och konto skall ha olika lösenord, och alla skall i dagens läge vara absolut minst 8 tecken, med stora och små bokstäver, siffror och specialtecken. Ännu bättre skulle vara att använda ett pålitligt lösenordsvalv som stöds av både dator, telefon och eventuell tablett som finns i hushållet. Ett lösenordsvalv innebär att du har en mästernyckel enbart till valvet, och i valvet har du unika lösenord till alla andra ställen. Sen lönar det sig att byta lösenord och uppdatera dem i valvet. Mästerlösenordet skall också bytas med jämna mellanrum.
Genom att ha olika lösenord på alla sites och konton kringgår du en total läcka ifall t.ex. ditt Facebook användarnamn och lösenord skulle läcka ut i en global dataläcka. Då behöver du bara byta lösenordet på Facebook.
Tvåfaktor- eller multifaktorautentisering
Vad är det för grej riktigt? Nå, det innebär att en site eller ett konto behöver bekräfta att du är du, fast du skrev in rätt lösenord. Man kan ha en autentiseringsapplikation av olika större datasäkerhetsoperatörer, eller helt enkelt bara ha en site eller ett konto att skicka en kort nummerkod via SMS eller e-post som man sedan skall bekräfta inom en kort tid, innan man kan logga in.
Det börjar vara ganska vanligt att kunna skapa multifaktorautentisering också på mindre sites och konton.
Bondförnuft
Var bara helt enkelt varsam, försiktig och fundera före du ger ut uppgifter på en site, e-post eller dylikt ställe. Man kommer långt med lite bondförnuft!