fbpx

KONSUMENT | FÖRETAG | HUSBOLAG

Kolla detta innan du beställer fiber

Kolla detta innan du beställer fiber

Både säljandet och byggandet av fibernätverk går hejvilt framåt – och varför inte? Fiber är den mest miljövänliga och överlägset snabbaste internetuppkopplingen. Media har rapporterat om tveksamma försäljningsmetoder av fiber, och därför har vi nedan listat de saker som du bör tänka på när du ingår ett fiberavtal.

Varför välja fiber?

Fiber är en miljövänlig och pålitlig internetanslutning för hela familjens nuvarande och framtida behov. Dess hastighet och förmåga att hantera stora datamängder är överlägsen. Fiber klarar problemfritt av hela familjens internetanvändning på olika enheter. Oavsett om du spelar, tittar på innehåll, surfar, sköter ärenden eller arbetar hemifrån, så möjliggör fiber en störningsfri anslutning. Videoklipp laddas ner på bara sekunder och distansarbete och videomöten hanteras utan störningar.

Vad kostar fiber?

Prissättningen av fiber är uppdelad i i installations-/anslutningsavgiften, som inkluderar installationen av fiberanslutningen till fastigheten, själva anslutandet, installationen och ibruktagningen.

Utöver installations-/anslutningsavgiften för fiber betalar du också för dess användning och bredbandstjänst, vars pris påverkas av vilken hastighet du vill ha för internetanslutningen via fiber till ditt hem. Mer information om dessa tjänster hittar du på fiberoperatörernas webbplatser.

Priset för en fiberanslutning varierar beroende på området (stadsområde vs. glesbygd) och leverantören. Att ansluta bara några hushåll till fiber kostar naturligtvis mer än att ansluta flera tiotals hushåll. Dessutom påverkas priset av om du beställer fiber till ett egnahem, radhus eller höghus.

Försäkra dig om att få en förbindelse snabbt

De största kostnaderna för fiber kommer från grävarbeten. När flera hushåll i grannskapet eller hela grannskapet tar i bruk fiber samtidigt från samma leverantör, kan ibruktagningen säkerställas snabbare. För dem som ansluter sig efteråt ökar priset på grund av att grävmaskinen måste återvända till området och gräva en enskild kabel separat i marken.

Kolla upp dessa detaljer innan du ingår avtal

1. Ska operatören ha förskottsbetalningar? Vanligtvis faktureras alla kostnader först när fiberanslutningen är kopplad eller tjänsterna tas i bruk.

2. Kräver operatören några sanktionsavgifter om du bestämmer dig för att avboka din förhandsbeställning av fiber? Observera dock att avbokningen av förhandsbeställningen måste göras i god tid innan grävmaskinen anländer till din tomt.

3. Säkerställ den totala kostnaden för fiberanslutningen, inklusive eventuella engångsbetalningar och månatliga avgifter. Kontrollera också att det inte finns några

avslutningskostnader för anslutningen.

4. Det är också bra att säkerställa hurudan operatör du gör avtal med. Till exempel, erbjuder företaget tjänster lokalt? Finns det en kundservicepunkt genom vilken du snabbt får svar på frågor du funderar på? Det är också bra att se till att företaget har erfarenhet av fibernätverksbyggande.

Enligt undersökning är fiberkunderna nöjda

Enligt en konsumentundersökning som genomfördes av Finnet-förbundet i slutet av 2022 är 95 procent av finländska fiberanvändarna nöjda med hemmets internetförbindelse. Endast 47 procent av dem som använder mobilt internet är nöjda. De viktigaste kriterierna vid val av internet är pålitlighet, pris och hastighet. Fiber är en nutida och framtida teknik, som besvarar dessa kriterier.

Grubblar du på något angående anskaffning av fiber?

Kontakta Partel, din lokala fiberoperatör om du funderar på något angående fiberanslutningen.

Vill du bli en av de fiberlyckliga?

Med hjälp av adressökningen kan du lätt kontrollera om Partel levererar fiber på ditt bostadsområde.