fbpx

KONSUMENT | FÖRETAG | HUSBOLAG

Aktivt fibergäng i Lielax

Aktivt fibergäng i Lielax

Genast efter det första fiberinfotillfället i början av februari grundades en Facebook-grupp kring fiberstödprojektet i Lielax. Bybor har bjudits in till gruppen för att diskutera fiberstödprojektet i byn. Gruppens grundare, Minna Kallio och hennes man Peter berättar om sina tankar kring fiberprojektet i Lielax och om sina motiveringar till varför de vill ansluta sig till fibernätet.

Hur påverkar förbindelserna er vardag och är ni nöjda med era förbindelser just nu?

Peter arbetar en del hemifrån speciellt vintertd och då är ju förstås en pålitlig förbindelse viktig. För tillfället använder Kallios inte nätet så mycket hemma, tv ser de via antenn och tillsvidare har det fungerat så. – Just nu är vi nöjda med den förbindelse vi har att tillgå, men i framtiden kan situationen vara en annan och då kan fibern vara nödvändig. Det lönar sig alltid att vara steget före då det kommer till sådana här tekniska saker och därför vill vi ansluta oss till fibernätet, säger Peter.

Till vad behöver ni ett fungerande nätverk?

För tillfället använder vi nätet främst till distansarbete men i framtiden kommer nätet säkert att användas till mycket annat också, t.ex. tv-tittande.

Ni har redan länge väntat på pålitliga förbindelser till Lielax, vad betyder ett så här stort fiberprojekt för er?

Vi tror definitivt att fiber kommer att behövas i framtiden. Förr eller senare är en fiberinförskaffning nödvändig. – Det här är en unik möjlighet att få fiber hem till Lielax till ett mycket förmånligare pris än det annars skulle vara möjligt, fortsätter Minna.

Vad tror ni att fiberförbindelserna har för inverkan på landsbygden och skärgården överlag, nu och i framtiden?

Om man i  framtiden vill sälja sin fastighet är en färdig fiberanslutning en faktor som garanterat främjar husförsäljningen. Utvecklingen går framåt och idag är det ännu svårt att föreställa sig till vad allt vi kommer att behöva fibern i framtiden.