fbpx

KONSUMENT | FÖRETAG | HUSBOLAG

Fiberstödprojektet möjliggör fiber till Nagu – äntligen!

Fiberstödprojektet möjliggör fiber till Nagu – äntligen!

I Nagu finns likväl en efterfrågan på fasta fiberförbindelser. Torkel Engström är en av de fast bosatta på området för fiberstödprojektet som väntat på den här möjligheten länge. Vi frågade Torkel vad han anser om projektet och vad det betyder för honom med en fast fiberförbindelse till hemmet i Nagu.

Hur påverkar förbindelserna din vardag och är du nöjd med dina förbindelser just nu?

Jag är definitivt inte nöjd med nuvarande förbindelser. Jag har haft Partels adsl via kopparnätet i 20 års tid men till slut måste jag övergå till en annan lösning eftersom kopparkabeln inte klarade av de hastigheter jag önskade. Jag fick en högre hastighet via Telia, men hastigheten är inte tillräcklig den heller. Jag är väldigt teknikintresserad, kalla mig teknikfreak och jag är dessutom miljömedveten i mina val. Jag har t.ex. både solpaneler och Tesla-bil i bruk. Det talas om SpaceX Starlink med 4 000-12 000 satelliter och visst, den är säkert bra då den kommer, men det kommer att dröja och den har inte en teknik som är bättre än fiber. Fibern vinner ändå den kampen när det gäller fast förbindelse.

Till vad behöver du ett fungerande nätverk?

Jag håller fullständigt med i det som sades på fiberinfon i Framnäs om att tv:n, datorer, telefoner – ja all hemelektronik behöver en fast förbindelse för att fungera. Det märks redan nu att högre hastigheter krävs för detta, elbilen skall uppdateras regelbundet med ny programvara (precis som mobilen) där överföringstiden kan vara upp till tre timmar. Jag har också ett fjärrstyrt system för ett smartare energibruk i hemmet från Ikea. Jag har också bekantat mig med motsvarande från Philips sstm. Jag hade inte hört om Partels produkt SmartHome, men den är definitvt intressant som produkt, den ska jag komma in och bekanta mig med i Partels butik!

Du har redan länge väntat på pålitliga förbindelser till Nagu, vad betyder ett så här stort fiberprojekt för dig?

Oja, så jag väntat! Jag var redan beredd att ta fiber till min fastighet till en högre kostnad men hittills har jag ännu avvaktat. Senaste anbud för en FiberHem-anslutning inkopplat hos mig var 7 000 €. Så det här priset på 1 790 € är ju en verklig lottovinst! Den här summan kan man galant multiplicera med 3-4 då det gäller fastighetens värdeökning vid ett ägarbyte. Husets värde stiger alltså avsevärt med fiber. Jag skulle själv inte köpa ett hus utan fast nätförbindelse. Jag har haft fiberoptik och andra tekniska lösningar i bruk långt före många andra under mitt liv som företagare. Tack vare tekniken har jag klarat av aktivt företagande i 25 år då jag hade ett tryckeri i Sverige. Till Nagu kom jag tillbaka som pensionär men förbindelserna är fortfarande lika viktiga för mig.

Vad tror du att fiberförbindelserna har för inverkan på landsbygden och skärgården överlag, nu och i framtiden?

Många av mina bekanta jobbar hemifrån och du kan göra allt över internet – fildelningar, program, spel – allting. För egenföretagare och personer inom it-branschen möjliggörs fullständigt distansarbete, ja det möjliggör allt! Sommartid fungerar inget över det mobila nätet härute, det är totalt överbelastat av sommargäster, turister och båtfolk. I Sverige där jag bott i 40 år är man mycket längre komna med fasta fiberförbindelser, det är nog dags att vi här i Finland också vaknar till nu då vi har chansen! Jag var själv den första i Nagu som lämnade in avtalet och är ivrig på fiber. Jag har också övertygat mina närmaste grannar att dra in fiberröret då elen förnyades här i området, nu är det arbetet redan gjort. Själv har  jag redan fiber indraget i fastigheten på 70 meters avstånd från huset till närmaste elstolpe.

Min hälsning till alla med nybyggen i Norrstrandområdet i Nagu och alla andra ställen också för den delen – skaffa fiber nu då det är möjligt att höja värdet på din fastighet! Ett hus utan fiber är mindre tilltalande för framtidens husköpare.

Torkel vill slutligen säga att han gärna sprider fiberbudkapet i Nagu. – Hastigheten liksom hastighetspriset jag har idag via mobilnätet är densamma som för 20 år sen med adsl. Det betyder att de tillgängliga bredbandshastigheter vi har tillgång till nu delas mellan allt flera användare vilket innebär en sämre hastighet till samma pris. Med fiber har du en stabil hastighet som inte delas med någon annan än de i samma hushåll så du får det du betalar för.