fbpx

KONSUMENT | FÖRETAG | HUSBOLAG

Smarthem i Hoggais

Smarthem i Hoggais

Distansarbete, tv-tittande över internet och automatik i hemmet är något Wilhelm af Heurlin och hans familj uppskattar. Men med 4G är det inte fullt möjligt ute i Hoggais. Han hoppas nu alla berörda på stödområdet ska vakna till och ansluta sig till fibernätet då det är möjligt!

Hur påverkar förbindelserna din vardag och är du nöjd med dina förbindelser just nu?

– Jag förvarar all data i molnet nuförtiden. På det viset slipper jag göra säkerhetskopior på externa hårdskivor eller liknande, och så kommer jag ju åt allt jag har var jag än befinner mig. Dock kräver det i många fall en snabb och stabil förbindelse, och för hemmabruk tycker jag inte att en 4G-förbindelse är bra nog. Jag vill ha ett Wi-Fi nätverk därhemma som hela familjen samtidigt kan använda till vad de vill, utan begränsningar.

Till vad behöver du ett fungerande nätverk?

– Både jag och min fru behöver ibland jobba hemifrån. Då är i synnerhet hon beroende av en bättre anslutning än 4G har det visat sig. Största delen av vårt TV-tittande nuförtiden sker över nätet. Och Playstation använder vi ju också förstås. Jag håller dessutom på och gör vårt hem smart, med allt från lampor till alarm och jordvärme som ska gå att komma åt 24/7. Det kan kanske kännas som överdrivet, men det är ju 2019, och allt jag kan koppla upp och automatisera för att förenkla och spara tid gör jag. Dessutom har jag ofta kontakt med familjen via videosamtal när jag är någonstans i landet på keikka med bandet. Men tyvärr har det visat sig att det inte fungerar så bra över 4G.

Du har redan länge väntat på pålitliga förbindelser till Hoggais, vad betyder ett så här stort fiberprojekt för dig?

– Jag var i kontakt med Partel genast när vi flyttade till Hoggais för några år sen. Då räckte inte intresset till i området för fiberanslutning, hoppas det nu skulle göra det. Det skulle vara synd att missa chansen till ett bra pris för att om några år märka att ”ajjo, det skulle ju ha varit ganska bra i alla fall”.

Vad tror du att fiberförbindelserna har för inverkan på landsbygden överlag, nu och i framtiden?

– Då allt flera tjänster sker över nätet ska man kunna lita på sin anslutning. Vi ska kunna njuta av samma förmåner som de som bor i stan. I många fall kan man stanna hemma och sköta ärenden hemifrån med hjälp av en bra förbindelse och en webcam istället för att vara tvungen att åka in till exempelvis Åbo.