fbpx

KONSUMENT | FÖRETAG | HUSBOLAG

Fiberprojektet uppskattas i Tervsund

På de stödberättigade områdena väntar man med iver och spänning på hur slutresultatet kommer att bli. Vi frågade Jyrki Prusila, som redan länge väntat på fungerande förbindelser till Tervsund, vad han har för funderingar kring projektet.

Hur påverkar förbindelserna din vardag och är du nöjd med dina förbindelser just nu?

Vi utgår ifrån att förbindelserna fungerar lika bra som el och vatten från en egen borrbrunn. Vi har koppartråd och utan det skulle vi inte ha någon möjlighet att tala i telefon eller använda internet i ett modernt hus med mycket järn i väggarna. Även ute på gården fungerar mobilen mycket dåligt.

Till vad behöver du ett fungerande nätverk?

Jag jobbar mycket hemifrån med dator och behöver Skype till bl.a. konferenssamtal. Annars behöver vi ett nätverk för streaming av musik, TV och filmer. Jag håller även nu och då möten och träffar i anslutning till jobbet hos mig och då går det inte att säga att nätet inte fungerar 5 kilometer från ”downtown Pargas”.

Du har redan länge väntat på pålitliga förbindelser till Tervsund, vad betyder ett så här stort fiberprojekt för dig?

Vi har haft stora problem med att hålla den 800 meter långa luftkabeln i skick under åren. Fibern kommer in till huset (byggt 2012) från den närmaste elstolpen. Jag förväntar mig att den skulle kopplas vidare för att har en säker och fungerande infrastruktur.

Vad tror du att fiberförbindelserna har för inverkan på landsbygden överlag, nu och i framtiden?

Jag är övertygad om att både distansarbete och all modern underhållning kräver ett fungerande nätverk. Distansarbetet gör det möjligt att bo i skärgården fastän man jobbar på heltid om man inte annars behöver pendla varje dag. Alla som flyttar hit eller skaffar en stuga i området ser på möjligheten att jobba härifrån eller förlänga sina besök. Den förbättrade kommunikationen genom fiberkabeln innebär att ens frånvaro från den fasta arbetsplatsen blir mera acceptabel.