fbpx

KONSUMENT | FÖRETAG | HUSBOLAG

Partel Trygghet

  • Gör vardagen säkrare för dig och din familj!
  • Snabb installation och lätt att använda!

Tips för att förbättra mobilapparaternas datasäkerhet: uppdatera operativsystem och applikationer regelbundet!

Din gamla smarttelefon kan vara en dataskyddsrisk

Operativsystemet på din gamla telefon kan vara så gammalt att det inte längre finns uppdateringar som stöder den eller nya versioner av applikationerna inte går att programmera. I samband med programuppdateringarna uppdateras även apparatens dataskydd. Kontrollera programversionen på din apparat samt dataskyddsnivån från apparatens inställningar. Kontrollera samtidigt också app-butikens senaste uppdateringar. Ifall din apparats programvara är föråldrad kan du eventuellt inte installera de nyaste versionen av applikationerna över huvudtaget. Skaffa en ny telefon och installera dataskyddsapplikationen för att försäkra dig om att din apparat och dina personliga uppgifter är skyddade.

Cybersäkerhetscentret: https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/sv/aktuellt/anvisningar-och-guider/anvisningar-och-guider-privatpersoner

Håll operativsystemet och applikationerna up to date

Regelbunden uppdatering av operativsystem och applikationer är viktigt med tanke på datasäkerheten och uppdateringarna bör installeras så fort som möjligt efter att de är tillgängliga. Uppdateringen innehåller oftast korrigeringar och förbättringar som eliminerar din telefons sårbarhet. Kom också ihåg att installera systemuppdateringar via telefonens inställningar och applikationernas uppdateringar via app-butiken. Uppdateringar från otillförlitliga källor kan vara skadliga och utsätta telefonen för virus. Genom att tillåta automatisk uppdatering av telefonen underlättas och försnabbas processen att skydda apparaten mot skadeprogram, så detta rekommenderas alltid om möjligt.

Vid anskaffning av en ny telefon lönar det sig att kolla hur länge tillverkaren erbjuder uppdateringar till modellen i fråga. Gör valet så att uppdateringar finns tillgängliga för den tid du tänkt använda telefonen.

Så här kollar och uppdaterar du operativsystemet på din Android-apparat: https://support.google.com/android/answer/7680439?hl=sv
Så här uppdaterar du Google Play Android-applikationerna: https://support.google.com/googleplay/answer/113412?hl=sv
Så här uppdaterar du Apples iPhone / iPad -apparaternas operativsystem: https://support.apple.com/sv-se/HT204204
Så här uppdaterar du Apple-apparaternas applikationer: https://support.apple.com/sv-se/HT202180

Vi rekommenderar att din apparat har den senaste versionen av operativsystemet uppdaterat samt Total-versionen!

Operativsystem som stöder Total-tjänsten:

Windows 8.1
Windows 10 -versionen 21H2 eller nyare
Windows 11
macOS 12 (Monterey) eller nyare
iOS 16 eller nyare
Android 10 eller nyare

Intel-baserade och Macs som är utrustade med Apples sim stöds bådadera. ARM-baserade Windows-tabletter stöds ej.